Absolut Dig

Forord

Med samlingen Absolut Dig opleves toogtyve unikt illustrerede digte.
Paulina Olsen lader sig inspirere af idéerne hos en fyrretyve år ældre tegneserie, resulterende i en symbiose hvor digtene er lige så meget illustrationer til tegningerne, som omvendt.
Seriens episoder er oprindelig skabt som variationer over fire kvadratiske billeder på rad, som de typisk fremtræder i dagblade. Hos digtene optræder tegningerne ofte uden de oprindelige billedrammer, knyttende sig til ordene med respekt for den enkelte stribes billedsekvens og pointe.
Glimt af religiøse billeder og tilbedelse danner kontrast til tegneseriens undertiden knastørre humor, som på sin side efterlader rytmiske spor i digtenes mobiler.
Hver dobbeltside dyrker sit eget motiv, og tegningerne supplerer og kommenterer digtene. Motiverne knyttes sammen af bogens gennemgående tema om kærlighed, men desuden af et tema om selve digtningen.
Det handler nemlig også om iagttagelse af digtekunsten i sig selv og konfrontationen med dens konventioner, hvor forfatterens ærinde samtidig er studiet af forholdet mellem digtets ord og tegneseriens univers.
Og just hér står Paulinas digte på samme grund som den ledsagende tegneserie. Det drejer sig nemlig om intet mindre end den klassiske, genrefornyende pantomimeserie fra tresserne: Kosmo!

Kosmo blev skabt af GEP, pseudonym for det musiske trekløver, Mogens Gissel, Poul Ehlers og Tom Prehn.
I magasinet Billedkunst skrev Erik Thygesen således:

Kosmo
En metategneserie
Det er bemærkelsesværdigt, at de sidste års store tegneserierenæssance over det meste af den vestlige verden ikke har ført til nogen større fornyelse af genren. [...] Times Literary Supplement havde derfor måske ret, når den i en leder sidste år hævdede, at den store tegneserieinteresse blot var et forvarsel om genrens snarlige død.
Det vil sige:
En enkelt fornyelse har der nu alligevel været. Og tilmed på danske grund. [...]
Tegneserien hedder Kosmo og fornyelsen ligger [...] i dens begavede leg med tegneserien som genre, dens bevidste udnyttelse af mange af tegneseriens absolutter, af tegneseriens tegnsprog. [...]
Kosmo er noget meget sjældent i tegneseriehistorien: en avanceret, eksperimenterende og direkte stilfornyende serie.

Kosmo blev genoptrykt i bogform 1982-84, på Husets Forlag.
Fra bøgernes forord:

Kosmo blev lavet fra 65-67, [...] Serien gik som daglig stribe i Information og Svenska Dagbladet og blev præsenteret i uddrag af Die Zeit i Hamborg, Toronto og Buenos Aires. Kosmo er navnet på en tegneserie, der gik verden rundt. Kosmo blev lavet af GEP i perioden 1965-67. Bogstaverne står for Mogens Gissel (maler og billedkunstner), Poul Ehlers og Tom Prehn (begge jazzmusikere). Gissel tegnede, Ehlers og Prehn stod for idéerne. Kosmo er seriens hovedperson: en slags Enhver; en lille distræt og uskyldig mand med et stort hoved og håret redet pænt til siden.
Kosmo rejser verden rundt. Som kosmopolit. Men han gør det ved at rejse rundt i det, der er hans eget univers: tegneserien. Dér krydser han streger og stier og vender op og ned på de billeder af verden, vi går rundt med.

En varm tak fra Paulina Olsen til Kosmo for hans gavmilde medvirken ved skabelsen af ABSOLUT DIG.